buah-buahan yang hanya ada di Sabah dan Sarawak
walaupun buah tumbuh dimana-mana tapi terdapat beberapa buah yang hanya ada di Sabah dan Sarawak. Tidak hairanlah jika ada orang masuk Sabah dan Sarawak, kadang-kadang pelik dan tidak tahu nama buah.
Buah bambangan
Buah bambangan ini popular di sabah, selain makan begitu saja, buah bambangan ini juga boleh di buat jeruk atau bosou, dan boleh di gunakan untuk sebagai penambah selera ketika makan nasi atau anmbuyat.
Buah Tarap
Buah tarap merupakan buah yang serba guna, orang-orang kampung menggunakan buah tarap lauk-pauk. selain itu orang-orang kampung membuat jaruk atau bosou dari buah tarap yang mentah. jika sudah masak, buah tarap boleh di makan begitu sahaja dan boleh buat cucur tarap. tak hairanlah jika suatu hari nanti, ada jenama kek tarap seperti kek durian kan.
Buah Dabai.
rasanya lemak-lemak manis seakan avokado. Selain dimakan begitu sahaja atau dicicah dengan garam atau kicap, buah ini boleh dijadikan nasi goreng dabai, pes atau ais krim.
Belimbing hutan atau Ucong
Bentuk buahnya seperti putik bunga belum berkembang. Isinya putih, buahnya berwarna merah atau pink setelah masak dan rasanya pula ada yang manis dan ada yang masam.
Buah Engkalalak
Rupanya seakan manggis tetapi warnanya berbeza. Rasanya masam, pahit dan kelat dan sedap dicicah garam.
Ulasan
Catat Ulasan